La “I” demana la paraula!

Laura Vila
Laura Vila

Els diferents col·lectius del moviment LGBTIQ+ tenen una presencia desigual en els mitjans de comunicació. Si hi ha un col·lectiu “I-nvisible”, és precisament el de la “I”, les persones Intersexuals. I no són pas poques! El silenci de la “I”, però, s’ha acabat.  Vol la paraula. Ho destaquem avui, 26 d’octubre, que és el Dia Internacional de la Intersexualitat.

Un 1’7% de la població, deia una informació apareguda a la premsa citant fons de l’ONU. Una altra xifra.  S’estima que 1 de cada 2000 naixements, el nado neix amb uns genitals ambigus, un genitals que presenten característiques dels dos sexes. Aquesta és però només una de les moltes Diferencies del Desenvolupament Sexual, una altra forma de referir-nos a les diferents condicion d’ Intersexualitat. Hi ha variants de la Intersexualitat que no són perceptibles en el moment del naixement i que es manifesten en la pubertat. En d’altres ocasions, les diferencies són del tot invisibles. Fes una cerca a Internet i t’adonaràs de la complexitat del tema.

Símbol d'Intersexualitat
Símbol d’Intersexualitat

Dels circuits minoritaris a la visibilitat per a la majoria

Aquesta tardor, Laura Vila, activista intersexual, presentava a Barcelona l’espectacle “Que tengo debajo de las bragas“. Qui esperi una resposta simple, que segui. No la trobarà.

La crítica teatral ha elogiat l’obra de Vila, de la qual n’és autora i interpret. No és el seu primer text dramàtic. Vila és ben coneguda en els cercles de persones que debaten sobre la identitat de gènere. Aquesta vegada, ha sortit dels circuits minoritaris i ha presentat el seu treball davant d’una audiència eclèctica que va riure amb ganes i també es va emocionar amb l’obra. Els aplaudiments a Vila al final de la funció amb tot el públic de peu ens fan afirmar que l’espectacle va ser un èxit de crítica i públic.

Qüestions a debat

Enguany, Laura Vila i Mer Gómez, de l’associació “I d’Intersex”, varen fer una conferència taller a la Setmana de la Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra.  Algunes de les seves reivindicacions:

  •  Els diagnòstics d’Intersexualitat s’entossudeixen a patologitzar el fet Intersexual. No es tracta de cossos malalts. Si bé en determinades circumstàncies pot ser necessitaria alguna intervenció quirúrgica, només hauria de ser així exclusivament en els casos que afecti la salut de la persona, no per ajustar el cos a uns paràmetres predeterminats.
  •  Avui -reconeixem les activistes-, ja no es realitzen intervencions als nadons amb genitals ambigus al poc d’haver nascut. Abans es feia així. Avui s’espera a l’edat adulta, en un moment que la persona pugui expressar el seu desig i consentiment. Tot i això, per Mer i Vila ens cal entendre els coses d’una manera més diversa. Si acceptéssim la diversitat dels cossos potser no caldria pensar en aquest tipus concret d’intervencions.
  • Que quedi clar. La Intersexualitat no té res a veure amb l’orientació sexual de la persona, i tampoc amb la identitat de gènere, diuen. I reclamen que ningú no digui mai més: “D’això, és millor que no en parlis“.
  • Hi ha qui es refereix a la Intersexualitat amb l’expressió “el tercer sexe”. Oblida-ho! El mateix passa amb el terme hermafrodites. Identificar Intersexualitat i hermafroditisme ens porta pel camí equivocat.
  • Reclamen lleis que reconeguin la realitat de la Intersexualitat. Destaquen que en la majoria de lleis autonòmiques sobre persones LGBTI, de fet, no hi havia representades persones Intersexuals.
  • Als nadons que neixen amb genitals ambigus se’ls inscriu en pocs dies com a homes o com a dones. No hauria de ser així. Les normes esportives no estan pensades per a persones Intersexuals. A més, se les exclou de l’exercit i de la Guàrdia Civil, que ves a saber què tindrà a veure el sistema sexo-reproductor humà amb la capacitat d’exercir una tasca notòria en aquests cossos. Com si sobres el talent. El talent, però, només el trobarem si donem a cada persona l’oportunitat de desenvolupar tot el seu potencial.

Estàs a punt per ficar-te de cap en la complexitat de la realitat Intersexual? La “I” demana la paraula. Estem a punt per seguir tots els debats, refer tots els prejudicis, aprendre tot de noves paraules. La “I” del moviment LGBTI reclama un lloc a la taula. Hem escoltat aquest crit!