La VideoTeca

Ventilant Armaris

Paulina Blanco, patrona de la Fundació Enllaç va participar en la taula rodona sobre persones grans LGTBI (10 de juny) que va organitzar l’Ajuntament de Sabadell dintre del programa d’activitats LGTBI Ventilant Armaris 2021. En la sessió també hi va participar el president de la Fundación 26 de diciembre Federico Arenteros.

Per què l’he de  veure?

Per la franquesa amb s’hi parla de la realitat de les persone sgrans LGTBI i les demandes que es posen sobre la taula.

Després de veure’l, la impressió és que: Queda molta feina per fer! Persones grans i diversitat de gènere

 DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials va organitzar la conversa Envelliment i diversitat sexual i de gènere, en què José Benito Eres, activista LGBTI des de fa 32 anys i president del GAG (Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals), va plantejar diferents qüestions a Josep Maria Mesquida, treballador social, doctor especialitzat en persones grans LGBTI, professor de la Universitat de Barcelona i membre de la Fundació Enllaç

 


Residències de gent gran: gestió (i)(r)responsable?

La plataforma de podcasts Podium presenta La teoría del paréntesis. Són tres capítols d’uns 30 minuts cadascun que expliquen què ha passat durant la pandèmia del coronavirus a les residències de gent gran de Madrid, y la gestió caòtica de les autoritats responsables.

Per què hauria d’escoltar aquest podcast?

Les persones grans han estat sens dubte la franja d’edat més afectada pel coronavirus. L’actitud de la ciutadania i les persones representants polítiques que menyspreen la importància de la pandèmia ha estat qualificada com un fruit de l’edatisme, la construcció de la nostra idea sobre la vellesa a partir de Conceptes negatius que resten valor a la persona. T’has preguntat com hauríem reaccionat si la pandèmia hagués afectat principalment a altres grups de població? Per exemple, a nens i nenes?


Pride 2020. Persones vulnerables

Segueix el debat a betebé, la televisió local de Barcelona, sobre persones vulnerables amb motiu del Pride 2020.

Per què l’he de  veure?

Sí, un debat més sobre persones vulnerables! En aquest cas, però, cal afegir que la vulnerabilitat té a veure o s’ha de sumar al factor LGBTI. Si decideixis seguir el debat que condueix Jordi Chicletol trobaràs que, en trenta minuts i poc més, s’hi diuen idees clau!

Després de veure’l, la impressió és que: Resulta Interessant


“Las alternativas a lo inevitable”

Conferència de Maria Angeles Durán (Madrid, 1942) en las jornades Egozcue sobre envelliment que organitza la Fundació Grífols . La conferència va fer-se el 28 de junio de 2019. Durán és catedràtica de Sociologia i  investigadora -ad honorem- del Consejo Superior de Investigaciones Cientificas.

Per què l’hem de veure?

Les opinions de Maria Angeles Duran no cauen en banalitat ni tòpics.  Ens parla com a persones adultes, agafant de cara i sense embuts cadascuna de les qüestions que tracta.

Després de veure’l la impressió és: Estimulant. Inesperat i estimulant!


Tallafocs als maltractes

El 15 de juny es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament vers les Persones Grans. El Consell Assessor de la Gent Gran va organitzar un debat sobre l’impacte de la COVID19 en les persones de més edat.

Per què l’hem de veure?

Entitats vinculades al benestar de les persones grans, també la Fundació Enllaç, assumim com a prioritat d’actuació ”fer de tallafocs” davant de les situacions  de maltractament, directe o indirecte, real o potencial.

Després de veure’l la impressió és: De determinació.


COVID i persones grans a tres països d’Europa

Stephan Biel és consultor en gerontologia i s’ha especialitzat en  experiències d’innovació en el sector de la gent gran a nivell internacional. Al webinar, les persones convidades per Biel expliquen com han gestionat la crisi de la COVID19 en els seus països. S’hi presenten experiències del municipi d’Umea (Suècia), l’atenció a persones grans a Almacasa (Suïssa) i d’un servei a domicili transcultural a Alemanya.

Per què l’hem de veure?

Per tenir informació de primera mà d’experiències d’innovació en el sector de la gent gran en l’àmbit internacional de la mà d’un consultor especialista

Després de veure’l la impressió és: Hi ha alternatives


Eines per sobreposar-nos al dol.

L’associació Paliatius sense fronteres del País Basc ha organitzat les XV Jornades d’acompanyament al dol a la sala d’actes del Koldo Mitxelena. L’amic de la Fundació Jesús Muñoz, coordinador de l’entitat, ens va convidar a assistir a l’acte. En el vídeo hi podeu escoltar les quatre intervencions de les Jornades, que tracen, en aquest ordre: Com gestionar el dol? Com explicar als infants la mort. El dol i la soledat. I musicoteràpia al darrer tram de la vida.

Per què ho recomanem?

En cada intervenció s’ofereixen eines i consells assequibles per transitar un procés de dol. En qualsevol cas, a la Fundació Enllaç hi pots trobar també suport professional si ho desitges.

Després de veure’l la impressió és: Poder parlar de com ens trobem quan estem passant per un procés de dol és essencial.