En Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Presoners homosexuals en els camps de concentració nazis. El triangle rosa els identificava.
Presoners homosexuals en els camps de concentració nazis. El triangle rosa els identificava.

El Parlament de Catalunya va commemorar dimarts 23 de gener el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb un acte institucional presidit per Roger Torrent. El Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust es commemora internacionalment cada any  el 27 de gener, dia de l’alliberament, el 1945, del camp d’extermini d’Auschwitz.

Membres del patronat de la Fundació Enllaç i altres Amics i Amigues de la nostra entitat van  assistir a la commemoració.

Durant l’acte es van encendre sis espelmes en  memòria de cadascun dels col·lectius col·lectius perseguits pel nazisme.:  els testimonis de Jehovà, gais i lesbianes,  persones amb discapacitats, gitanos, polítics i dones i homes jueus.

Alumnes de sis instituts del territori que en el primer trimestre del curs escolar havien realitzat treballs de recerca sobre l’holocaust van ser els encarregats d’encendre les espelmes. En la seva recerca, els estudiants van investigar la repressió per part del règim nazi dels  col·lectius esmentats.

Moments de la celebració

El president del Parlament, Ferran Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van destacar la importància de recordar aquesta barbàrie perquè mai més no es repeteixi res semblant.

Torrent, en la cloenda del seu primer acte institucional al Parlament, va destacar que l’Holocaust “és singular perquè ens mostra el més gran dels horrors, ens mostra el pitjor de l’espècie humana“. Per aquesta raó, va demanar que es digui “mai més a qualsevol totalitarisme i a la indiferència en situacions de discriminació, d’odi i de vulneració dels drets humans“, i va recordar que, precisament, l’Holocaust “va ser possible per la indiferència dels qui no els afectava directament“. Així mateix, es va mostrar preocupat pel fet que “els darrers mesos la simbologia nazi s’hagi fet especialment visible, impunement, als carrers de les nostres ciutats, acompanyada d’amenaces, de violència, de l’odi que defineix les ideologies feixistes“.