Les herències dels traumes

Jornada sobre salut mental i trauma

El president de la Fundació Enllaç, Joan-Andreu Bajet, psicoanalista i psicòleg clínic, ha participat en el seminari Memòria, trauma i salut mental al fil de les generacions. El seminari l’ha organitza el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha celebrat a l’antiga presó model de Barcelona (dijous, 1 de febrer de 2018).

Coincidint amb l’aniversari de l’entrada de les tropes feixistes a Barcelona i amb l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, l’organització va proposar a diversos especialistes i entitats un seminari per parlar sobre la transmissió de les situacions traumàtiques a les següents generacions, com a ferida, i sobretot les conseqüències psíquiques i físiques, per no haver estat escoltats i no haver rebut l’atenció que mereixien.

Ana Miñarro, comissaria del seminari va convidar la psicòloga Suzanne Kaplan, premi Hayman per seu treball reflectit en l’obra “Traumatised Children and Adults” (2007). Klaplan va presentar la conferencia inaugural: La petjada de l’holocaust nazi en els supervivents i les generacions futures

Joan-Amdre Bajet va aportar la visió del tema des de l’orientació sexual en una de les taules rodones del seminari en què també hi varen participar Joan Pijuan, trauma intergeneracional, Alicia Reyero, feminicidi sistèmic, i Helena Tornero, dret de refugi i asil.

El silenci al voltant d’un familiar gai, d’un avantpassat pot ser un significant, amb efectes dolorosos; silencis per por de patir els rigors de la llei, por i culpa per l’estigma de la “malaltia”, del “pecat” o la “perversió”, por i culpa pels efectes de la repressió social, per la pèrdua de la dignitat de la família i la caiguda del seu propi imaginari de classe social“, exposava Joan-Andreu Bajet.