8 de març: Dia de la dona

Mural "Temps de dones" (125m2) de Irantzu Lekue a la façana de La Ciba (Santa Coloma de Gramenet)
Mural "Temps de dones" (125m2) de Irantzu Lekue a la façana de La Ciba (Santa Coloma de Gramenet)

Han passat quatre anys des de l’excepcional Dia de la dona del 2016. Un judici i una sentència incompressibles als violadors coneguts com “La manada” va ser la gota que va omplir el got de la indignació. El crit al carrer aquell any va ser unànime.

Enguany, els incomptables actes organitzats amb motiu del Dia de la Dona 2020 s’estenen abans i després de la data concreta del 8 de març. D’altra banda, la data coincideix també amb el debat públic sobre l’avantprojecte de llei sobre Llibertat Sexual.

En la celebració del Dia de la dona 2020 es oportú també difondre el debat públic sobre el gènere.

La desigualtat

Des d’una posició, el gènere descriu un conjunt de rols (comportaments, gustos…) que s’assignen a un o altra sexe socialment. En aquest repartiment de rols és evident la dona es troba subordinada a l’home. Aquest repartiment de rols, és clar que un sexe domina sobre l’altra.

Així, el debat sobre el gènere tracta del domini, la submissió i la desigualtat. Aquest discurs compte amb un consens ampli. No es discuteix. Ben al contrari. Posa en evidència les desigualtats que encara existeixen.

Les fronteres difuses

Des d’un altra perspectiva, el gènere té a veure amb com se sent la persona, i com expressa la seva identitat; com se sent respecte a la feminitat i la masculinitat, respecte al seu cos, i també sobre els comportaments i els gustos. Aquest “sentir-se” és complementari al sexe biològic. Pot donar-se el cas que el sexe biològic coincideixi amb com se sent la persona, o pot no ser així.

No és una simple teoria. És l’expressió de vivències personals i honestes de la identitat. És una de les aportacions fonamentals de les persones trans* al moviment LGBTI. L’acceptació d’aquesta realitat trenquen les costures de qualsevol intent de classificació basada en pols oposats. Les fonteres es difuminen.

El Dia de la dona 2020

El Dia de la dona 2020 posem l’èmfasi en la perspectiva de les desigualtats. En dos mesos, 13 dones has estat assassinades, sense cap altre motiu que el fet de ser dona. En les lleis que tracten aspectes de diversitat afectiva, sexual i de genere no hauríem de renunciar a cap de les dues perspectives.

Sobre la imatge de capçalera.

La imatge que encapçala aquesta informació és el mural “Temps de dones” de l’artista basca Irantzu Lekue. El mural, de 125m2, és el senyal d’identitat a la façana del nou espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista La Ciba, de Santa Coloma de Gramenet. El nou equipament ocupa els 6.000m2 d’una antiga fàbrica de productes farmacèutics rehabilitada. Aquest nou espai és ja un referent del feminisme per al barcelonès i la seva àrea d’influència.