El 17 de maig, Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia

El 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia (la LGBTI-fòbia) , que cada any recorda la decisió que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va prendre el 17 de maig de 1990 d’eliminar l’homosexualitat de la Classificació Internacional de Malalties Mentals (ICD, segons les sigles en anglès d’aquest manual de diagnosi).

D’altra  banda, el passat mes de  març, l’Associació Internacional de Gais, Lesbianes, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (ILGA) va publicar el seu informe 2019 sobre l’homofòbia al món. Pel que fa a Europa, l’Estat espanyol ja no es troba entre els 10 primers països amb polítiques més avançades de defensa de les persones LGBTI.

Municipis de tot Catalunya han programat actes al voltant del 17 de maig. En la imatge l’eslògan de la campanya contra l’LGBTIfòbia de l’Ajuntament de Sabadell: “Ventilem els armaris!”.

A l’Aràbia Saudita, Iemen, Sudan, i l’Iran, a més de 12 estats nigerians i part de Somàlia l’homosexualitat és castigada amb la pena de mort havent-se produït execucions de gais”, diu el darrer informe de l’ILGA.

 

Els drets de les persones LGBTI al món, segons el darrer informe de l’ILGA

El passat mes de març, l’Associació Internacional de Gais, Lesbianes, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (ILGA) va publicar el seu informe 2019 sobre l’homofòbia al món.

L’estudi, de més de 500 pàgines, reflecteix l’estat actual dels drets de les persones homosexuals en els diferents països. Destaca que des de l’últim informe realitzat el 2017 s’han produït petits avenços, encara que també adverteix dels molts perills als que ens enfrontem.

A la part positiva, l’estudi ha eliminat del mapa de l’homofòbia a Índia, Trinitat i Tobago i Angola per haver despenalitzat les relacions sexuals consentides entre persones del mateix sexe.

Matrimoni igualitari

A la llista dels estats en què el matrimoni igualitari és legal cal sumar Austràlia, Alemanya i Àustria, aconseguint així els 26 països. Altres 16 estats hi ha diferents figures de protecció per reconèixer els drets de les parelles del mateix sexe. I en 28 estats dels gais poden adoptar en les mateixes condicions que les parelles heterosexuals.

9 països inclouen en la seves Constitucions la protecció a l’orientació sexual

A més, en l’informe es destaca que hi ha nou països en què s’ha inclòs en les seves constitucions la protecció a l’orientació sexual, com ara Portugal, Sud-àfrica, Bolívia o Equador.

Països amb pena de mort per a gais, lesbianes, trans*

Al costat dels avanços, l’informe de ILGA també recull la part tràgica de ser homosexuals en determinades parts del món. En aquest sentit, hi ha 73 estats en què la legislació recull penes per a les relacions homosexuals.

L’estudi ens diu que lamentablement el nombre de països que tenen instaurada la pena de mort per mantenir relacions homosexuals no ha baixat respecte a l’últim informe. Concretament, a l’Aràbia Saudita, Iemen, Sudan, i l’Iran, a més de 12 estats nigerians i part de Somàlia l’homosexualitat és castigada amb la pena de mort havent-se produït execucions de gais, mentre que en altres 5 països (Mauritània, Emirats Àrabs Units, Qatar, el Pakistan i l’Afganistan) hi ha pena de mort, encara que no hi ha constància d’execucions.

Pel que fa a les penes de presó per ser homosexual, en 26 països un gai pot ser castigat amb penes que varien entre 10 anys de presó i la cadena perpètua. En altres 31 països la condemna per ser gai pot arribar als 8 anys.

Almenys 32 estats membres de l’ONU han establert disposicions que limiten la llibertat d’expressió de les persones, incloent lleis de propaganda que prohibeixen la promoció de la «homosexualitat» o de les relacions sexuals «no tradicionals»; 41 Estats posen barreres a les ONG que treballen en temes d’orientació sexual perquè siguin registrades o funcionin regularment, posant en perill més a les defensors dels drets humans.

Alerta!

En l’informe també es llança la veu d’alarma sobre les possibles pèrdues de drets. Com a exemple, posa el cas del Txad, un país en el qual s’han tornat a perseguir les relacions entre persones del mateix sexe, i s’esmenta el risc que suposa el creixement dels partits populistes en els països occidentals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’Estat espanyol per posicions

Aquests dies també hem sabut que l’Estat espanyol ja no es troba entre els 10 primers països amb polítiques més avançades de defensa de les persones LGBTI.

L’ ILGA-Europa examina les lleis i polítiques de 49 països utilitzant un conjunt de criteris: a partir del mes de maig del 2019, el nombre de criteris utilitzats és de 69. Aquests criteris es divideixen en sis categories temàtiques: igualtat i no discriminació; família; crims d’odi i discursos d’odi; reconeixement legal de gènere i integritat corporal; espai de la societat civil; i asil.

Espanya obté 61 punts de 100. Malta, Bèlgica i Luxemburg ocupen les tres primeres posicions amb 90, 73 i 70 punts. A la cua hi ha Armènia, Turquia i Azerbaijan amb 7, 5 i 3 punts.